België zakt twee plaatsen in de ManpowerGroup’s 2024 Total Workforce Index™ naar 52e plaats op 64

Economische onzekerheden blijven impact hebben op de aanwervingsplannen van Belgische werkgevers
10 september 2024

ManpowerGroup publiceert vandaag de 11de editie van zijn Total Workforce Index™. Net zoals het Bruto Binnenlands Product (BBP) dat gebruikt wordt als indicator om de prestaties van economieën te meten, meet de Total Workforce Index (TWI) van ManpowerGroup de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt van een land op basis van meer dan 200 criteria, onderverdeeld in 4 categorieën: beschikbaarheid van vaardigheden, arbeidskosten, wettelijk kader en productiviteit. Voor 2024 staat België op de 52ste plaats (op 64) in de rangschikking op wereldniveau en de 27ste plaats (op 33) in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). Dit betekent een daling van 2 plaatsen op wereldniveau en een status-quo op regionaal niveau.

 

Au cours d’une année marquée par des avancées technologiques, des bouleversements géopolitiques et une attention accrue portée à la durabilité, le Total Workforce Index™ (TWI) annuel de ManpowerGroup révèle un paysage mondial des talents en pleine évolution et de plus en plus concurrentiel. Le TWI, qui compare les conditions d’embauche,  de gestion et de rétention des talents (fixes et flexibles) dans 64 marchés du travail mondiaux en évaluant plus de 200 facteurs, a introduit de nouvelles mesures pour l’intelligence artificielle (IA), la durabilité, la paix et la stabilité, ce qui a considérablement influencé les classements de cette année. Bien que les États-Unis, Singapour et le Canada conservent les trois premières places pour la quatrième année consécutive, ces nouvelles mesures ont remodelé l’environnement concurrentiel de la main-d’œuvre mondiale, tandis qu’au niveau européen les trois premières places sont occupées par l’Irlande, le Royaume-Uni et la Suisse.

In een jaar dat gekenmerkt wordt door technologische vooruitgang, geopolitieke omwentelingen en een toenemende focus op duurzaamheid, onthult de jaarlijkse Total Workforce Index™ (TWI) van ManpowerGroup een evoluerend en steeds competitiever globaal talentlandschap. De TWI, die de voorwaarden voor het aantrekken, beheren en behouden van (vast en flexibel) talent in 64 wereldwijde arbeidsmarkten vergelijkt aan de hand van meer dan 200 factoren, heeft nieuwe maatstaven geïntroduceerd voor kunstmatige intelligentie (AI), duurzaamheid, vrede en stabiliteit, die de rangschikking van dit jaar aanzienlijk hebben beïnvloed. Hoewel de Verenigde Staten, Singapore en Canada voor het vierde achtereenvolgende jaar de top drie plaatsen behouden, hebben deze nieuwe criteria de concurrentieomgeving voor de wereldwijde beroepsbevolking een nieuwe vorm gegeven. Terwijl op Europees niveau de top drie plaatsen wordt ingenomen door Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Op de wereldranglijst zijn de Arabische Emiraten gestegen van de 22ste plaats naar de 7de plaats. China (10de) breekt voor het eerst door in de top 10. India (34ste) stijgt 11 plaatsen en Israël zakt 9 plaatsen naar de 14de plaats. Het rapport belicht ook de vooruitgang die landen hebben geboekt op de 4 onderzochte criteria. Deze criteria zijn een weerspiegeling van de vooruitgang op het vlak van arbeidsmarktparticipatie, innovatie, de overgang naar een groenere economie, onderwijs, alsook flexibiliteit, het regelgevende kader en arbeidskosten. Het rapport benadrukt ook de vooruitgang van de landen in de vier geanalyseerde categorieën, wat wijst op geboekte vooruitgang op het gebied van arbeidsmarktparticipatie, innovatie, de overgang naar een groenere economie, onderwijs, maar ook flexibiliteit, het wettelijk kader en de loonkosten.

 

België op de 52e plaats van 64 landen

Vergeleken met andere Europese landen staat België op de 52ste plaats, ver achter Ierland (5de), het Verenigd Koninkrijk (6de), Zwitserland (8ste, stijging met 2 plaatsen), Nederland (15de), Portugal (26ste, stijging met 3 plaatsen), Zweden (27ste), Duitsland (36ste, stijging met 6 plaatsen), Frankrijk (39ste, stijging met 4 plaatsen), Luxemburg (40ste, een stijging van 6 plaatsen), Polen (41ste), en Spanje (51ste). Slechts vijf Europese arbeidsmarkten zijn minder aantrekkelijk dan België: Griekenland (53ste), Servië (54ste), Slowakije (56ste), Italië (57ste) en Turkije (59ste).

 

“In een tijd waarin de arbeidsmarkt onder druk staat als gevolg van economische onzekerheden(1), onthult de nieuwe editie van onze wereldwijde ranglijst van arbeidskrachten de structurele zwakheden van ons land”, zegt Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. De aantrekkelijkheid van België is sterk aangetast door zijn 62e plaats op 64 in termen van arbeidskosten, en dat in een tijd waarin de concurrentie tussen landen op wereldniveau Europa, de Verenigde Staten, China en ook tussen Europese landen onderling voortdurend toeneemt om investeerders aan te trekken. De traditionele sterke punten van België, zoals de kwaliteit van arbeidskrachten en productiviteit, kunnen slechte prestaties op het vlak van arbeidskosten, tewerkstellingsgraad en een te rigide wettelijk kader niet compenseren. Deze situatie vormt een reële bedreiging voor onze industrie en de welvaart van ons land, in een tijd waarin economieën in versneld tempo transformeren. Het is dringend nodig om de arbeidskosten te verlagen en meer ambitie te tonen om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

 

Sterke en zwakke punten van België

België onderscheidt zich door uiteenlopende scores op de 4 onderzochte criteria: het staat wereldwijd op een goede 18e plaats voor het criterium beschikbaarheid van talent (een daling van 2 plaatsen). Op de 31e plaats staat ons land nog steeds in de bovenste helft van de tabel voor Productiviteit (3 plaatsen lager). Aan de andere kant heeft België nog steeds een duidelijke achterstand op het gebied van zijn wettelijke kader, dat als te rigide wordt beschouwd, zoals wordt bevestigd op plaats 47 (3 plaatsen gestegen), terwijl het samen met Frankrijk de 62e plaats inneemt op het gebied van arbeidskosten (status-quo), waarbij Oostenrijk op deze criteria de laatste plaats inneemt.

 

België staat op de 25e plaats voor het criterium telewerken. Dit criterium beoordeelt de verschillende dimensies van telewerken, zoals het aantal mensen dat op afstand kan werken, de toegang tot technologie en de prestaties van communicatiemiddelen, de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s, de prestaties van online overheidsdiensten, regelgevingsaspecten en de menselijke dimensie (toegang tot kinderopvang). “Het is een goede prestatie op wereldschaal, maar ook hier liggen we ver achter op het Luxemburg (4e), Nederland (5e), het Verenigd Koninkrijk (12e) en Frankrijk (13e),” voegt Sébastien Delfosse toe.

 

Onder de sterke punten van België benadrukt het rapport van ManpowerGroup met name de kwaliteit van onze arbeidskrachten, met 49% hoogopgeleide werknemers en 60% die het Engels goed beheersen. Daarnaast staat ons land op de tiende plaats wat betreft gendergelijkheid (van 146 landen). België neemt ook de 15e plaats in (van 132 landen) op de Global Innovation Index, die de meest innovatieve economieën beoordeelt op basis van 80 criteria. Verder staan we op de 12e plaats (van 160 landen) in de Global Green Economy Index™ (GGEI), die de duurzaamheidsprestaties meet op basis van 18 criteria.

 

Belangrijkste uitdagingen voor wereldwijde arbeidsmarkten

In het rapport identificeert ManpowerGroup 4 grote uitdagingen voor wereldwijde arbeidsmarkten:

 

  1. Technologische ontwrichting: Automatisering, generatieve AI en digitale transformatie herdefiniëren industrieën en markten die niet investeren in innovatie en technologie-infrastructuur, waardoor ze vaak ondermaats presteren in de TWI. Tegen deze achtergrond moeten bedrijven strategieën aannemen om het aantrekken van talent, de ontwikkeling van vaardigheden en de integratie van nieuwe tools te ondersteunen.
  2. Talenttekorten: De TWI-indicatoren voor beschikbaarheid van arbeidskrachten en toegang tot duurzame talentpools benadrukken de impact van talenttekorten en demografische verschuivingen op beslissingen van werkgevers. Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen die een gestage stroom van geschoolde werknemers garanderen door gerichte inspanningen op het gebied van werving, ontwikkeling en behoud.
  3. Aanhoudende economische en geopolitieke risico’s: Factoren zoals inflatie, belastingdruk, loondruk, valutavolatiliteit en politieke instabiliteit hebben een aanzienlijke invloed op investeringen in het personeelsbestand. Organisaties ontwikkelen strategieën om risico’s te beperken, kosten te verlagen en te investeren in duurzame arbeidskrachten en omgevingen. Dit omvat het aanpassen van locatiestrategieën en het beheren van financiële risico’s om operationele stabiliteit te behouden.
  1. Evoluerende workforce indicatoren: Om in te spelen op ontwikkelingen die te maken hebben met AI en de zoektocht naar een duurzame toekomst, moeten bedrijven flexibele strategieën invoeren die zich aanpassen aan nieuwe behoeften. Om concurrerend te blijven, zullen bedrijven hun prestaties moeten beoordelen op basis van huidige indicatoren. Dit betekent dat ze zich moeten richten op het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van AI en duurzaamheid om aan toekomstige eisen te voldoen.

 

Een strategisch hulpmiddel

Met de Total Workforce Index kan de divisie Talent Solutions van ManpowerGroup bedrijven helpen bij hun strategische beslissingen, door objectief de meest gunstige omstandigheden voor het beheer van hun talent te identificeren. Dit kan gaan om de ontwikkeling van resourceplanning, investeringsprogramma’s, expansie, fusies en overnames of de implementatie van nieuwe organisatiemodellen of kostenbesparingsprogramma’s.

(1) ManpowerGroup Jobbarometer Q4 2024

 

Meer informatie op de TWI website

Market Profile Belgium

Total Workforce Index  Report 

 

 

 Over Total Workforce Index™

De wereldwijde index van de arbeidskrachten van ManpowerGroup – Total Workforce Index™ (TWI) – is een maatstaf van de prestaties van de arbeidskrachten in een specifieke markt. Deze index is gebaseerd op een rigoureuze methodologie en een unieke berekeningsformule die de analyse van meer dan 200 criteria mogelijk maakt binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Het gaat om informatie gepubliceerd door internationale organisaties zoals de Wereldbank, de OESO of het World Economic Forum, of om gegevens die wereldwijd werden verzameld door ManpowerGroup. Concreet meet de Total Workforce Index™ de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkten en de arbeidskrachten in 64 landen wereldwijd. Daartoe analyseert het de aanwervingsvoorwaarden, de aantrekking, de ontwikkeling en het behoud van het (vast en flexibel) talent dat bedrijven nodig hebben om te groeien. Het land met de hoogste score op deze index wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt.

  • Beschikbaarheid van arbeidskrachten meet de relatieve vergelijking van de huidige geschoolde beroepsbevolking en de waarschijnlijke duurzaamheid van die beroepsbevolking op basis van demografische trends, zoals leeftijd en instroom van immigranten. Markten die gunstig scoren in de categorie Beschikbaarheid hebben een hoge beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten, arbeidsparticipatie, genderparticipatie, mogelijkheden om op afstand te werken en toegang tot talent op afstand.
  • Arbeidskost meet de relatieve vergelijking van lonen, secundaire arbeidsvoorwaarden, belastingen en operationele statistieken om potentiële mogelijkheden te suggereren om de totale kosten te maximaliseren (kostenefficiëntie).
  • Wettelijke kader meet de relatieve vergelijking van hoe beperkend de voorwaarden en praktijken zijn voor het aantrekken van personeel op basis van een standaard HR-regelgeving.
  • Productiviteit meet de relatieve potentiële productiviteit van een personeelsbestand op basis van het aantal uren dat een werkgever een werknemer kan compenseren tegen het basisloon.