Hoe aantrekkelijk en performant is onze arbeidsmarkt? En doen we beter of slechter dan andere landen in de wereld en Europa? Dat zijn in essentie de vragen die we beantwoorden met onze Total Workforce Index™ (TWI).
Onze Total Workforce Index (TWI) steunt op een doordachte methodologie en een nieuwe, unieke rekenformule en vergelijkt het klimaat om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven in 75 arbeidsmarkten wereldwijd. Onze experten geven elk land een gemiddelde score op basis van 90 criteria onderverdeeld in vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Het land met de hoogste score wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt. Na onze analyse van alle criteria landt België op de 25e plaats op 75 landen wereldwijd. Zoomen we in op Europees niveau (EMEA) dan eindigt ons land op plaats 14 (op 40 landen). Op de ranking voor medewerkers met een vast contract (Permanent Workforce Index) bekleedt België plaats 34, terwijl het voor flexmedewerkers (Contingent Workforce Index) op 32 staat.
Nieuw-Zeeland voert de wereldranking aan, op de voet gevolgd door de Hongkong, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. Op Europees niveau nemen Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Estland en Nederland de leiding. In vergelijking met de ons omringende landen moet België het Verenigd Koninkrijk (2e) laten voorgaan, net zoals Nederland (6e) en Zwitserland (7e) trouwens. Maar staat het wel voor Duitsland (16e), Spanje (20e), het Groothertogdom Luxemburg (21e), Italië (34e) en Frankrijk (39e).
De Total Workforce Index is meer dan een score. Hij legt meteen ook de sterke en zwakke punten bloot van onze arbeidsmarkt. Zo kan ons land buigen op geschoolde arbeidskrachten met een goede taalvaardigheid. Maar, met een werkgelegenheidsgraad van 62,8% en een verouderende beroepsbevolking, krijgt onze arbeidsmarkt in de toekomst waarschijnlijk te kampen met een groeiend tekort aan talent.
Ondanks de maatregelen van de overheid om de arbeidskost te drukken, blijft hij de achillespees van ons land. En dat terwijl de bedrijven voortdurend onder financiële druk staan. Ons wettelijk kader daarentegen is verbeterd onder meer dankzij de recente wet ‘werkbaar, wendbaar werk’ en de nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om hun flexibiliteit te verbeteren. Minder positief is de zware administratieve rompslomp in ons land. Ten slotte kan België ook beter doen op het vlak van productiviteit, vooral dan als het gaat om de efficiëntie van de arbeidsmarkt. Gelukkig kunnen we wel bogen op een uitstekende technologische uitrusting.
Hoe goed (of minder goed) doet ons land het in de vier categorieën?
De berg informatie over liefst 75 landen is heel nuttig voor bedrijven en organisaties om hun strategische beslissingen te onderbouwen en dankzij onze objectieve analyses weten ze wat de meest voordelige voorwaarden zijn voor hun HR-beheer. Bovendien is de informatie heel waardevol bij bijvoorbeeld het inplannen van ‘resources’, expansieprogramma’s, fusies of acquisities, reorganisaties of kostenbesparingen. Onze tool kan zelfs nog verder gaan en het algoritme aanpassen aan de specifieke strategische prioriteiten van de bedrijven. Doel is om het beslissingsproces in een steeds complexere omgeving te verbeteren.
Voor meer informatie : TWI-microsite
Rapport – Global Analysis : Total Workforce Index
Lijst en beschirijving on de 90 TWI- criteria : Glossary
Infografiek : België