De sleutel tot succes in de ‘skills revolution’? De leercapaciteit

ManpowerGroup lanceert twee nieuwe merken in België
12 januari 2017
Drie prioriteiten van ManpowerGroup voor duurzame jobcreatie: jongeren, opleiding en inclusie
7 februari 2017

Forum économique mondial : Davos 2017 – #WEF2017

Al twaalf jaar neemt ManpowerGroup als strategisch partner actief deel aan het Wereld Economisch Forum (WEF2017) in het Zwitserse Davos. Dit jaar stelt de HR-specialist zijn nieuwe white paper ‘The Skills Revolution’ voor. In het tijdperk van digitale transformatie roept ManpowerGroup alle actoren uit de wereld van werk en de maatschappij in het algemeen op om het concept ‘learnability’ (leercapaciteit) centraal te stellen zodat elk individu zich voortdurend kan aanpassen aan de steeds snellere technologische evolutie om voorbereid te zijn op de veranderende wereld van werk. Talent wordt de nieuwe valuta in de wereld van werk, waarvan de wisselkoers wordt bepaald door de ‘learnability’ of leercapaciteit van de mensen.

* Volgens ManpowerGroup-onderzoek bij 18.000 werkgevers wereldwijd gaat 83% van de werkgevers onder druk van de digitalisering de komende twee jaar medewerkers aanwerven of zijn loonmassa status quo houden.

* Digitalisering/automatisering leidt niet tot massale jobdestructie op korte termijn. Slechts 12% van de 18.000 bevraagde werkgevers is van plan medewerkers te vervangen door machines of robots. In België is dat amper 1%.

*Welke profielen halen het grootste voordeel uit de toenemende automatisering? IT-profielen (+26%), HR- (+20%) en commerciële (+15%) profielen.

*Meer creativiteit, emotionele intelligentie en cognitieve flexibiliteit moeten de mensen in staat stellen om samen te werken met de robots en het potentieel ervan te versterken. En te vermijden dat robots hun job innemen.

* Mensen kunnen vandaag niet meer louter steunen op verworven kennis maar moeten bereid zijn om met ‘goesting’ nieuwe vaardigheden te verwerven om op lange termijn inzetbaar te blijven. Deze ‘learnability’ of leercapaciteit wordt ‘key’ in het loopbaanbeheer en de maatschappij in het algemeen.

*Bedrijven op zoek naar het juiste talent om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de groeiende digitalisering geven de voorkeur (51%) aan de opleiding en vorming van de eigen medewerkers (omscholen en bijscholen) vooraleer een beroep te doen op extern talent (aanwerven of outsourcen). 29% van de wereldwijd bevraagde werkgevers werft nieuwe talent aan om bestaande medewerkers te vervangen.

*In welke mate is iemand bereid om te leren, nieuwe vaardigheden te ontdekken en om mee te stappen in verandering? ManpowerGroup ontwikkelde samen met assessment-specialist Hogan een ‘learnability’-test. Doe zelf de LQ-test op www.learnability.com.

White paper : ‘The Skills Revolution’

De digitalisering, artificiële intelligentie en de technologische innovatie staan hoog op de agenda van de wereld van werk. ManpowerGroup vroeg zich af wat de korte termijn brengt en of de werkgevers klaar waren voor de ‘Skills Revolution’. Op welke manier worden ze de komende twee jaar beïnvloed door de automatisering? Zullen ze nood hebben aan nieuwe profielen? Welke maatregelen nemen ze zodat hun medewerkers zich kunnen voorbereiden en aanpassen voor een job waarvan ze vandaag misschien zelfs het bestaan nog niet vermoeden?