Volgens de vandaag gepubliceerde ManpowerGroup jobbarometer verwachten Belgische werkgevers een positieve wervingsactiviteit voor het komende kwartaal. Van de 530 werkgevers die in juli door ManpowerGroup zijn ondervraagd, verwacht 42% hun personeelsbestand te vergroten tegen het einde van december 2024, terwijl 15% van plan is het te verkleinen. 42% van de ondervraagde werkgevers verwacht geen verandering. Na correctie voor seizoenschommelingen bedraagt de Nettotewerkstellingsprognose (1) – het verschil tussen het percentage werkgevers dat verwacht personeel aan te werven en het percentage dat verwacht personeel te verminderen – +27%. Dit is een lichte stijging van 2 punten ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een daling van 4 punten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023.
« De resultaten van onze Barometer geven aan dat Belgische werkgevers van plan zijn om in het vierde kwartaal van 2024 verder banen te creëren », legt Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux, uit. « Ondanks een stijging van de Nettotewerkstellingsprognose voor het tweede kwartaal op rij, tonen de werkgevers minder vertrouwen dan in dezelfde periode vorig jaar, door de aanhoudende economische onzekerheden. Ze worden gedwongen zich aan te passen door zich te concentreren op het versterken en verwerven van de talenten die nodig zijn voor hun transformatie en groei. De arbeidsmarkt blijft wereldwijd onder druk staan. Volgens de gegevens verzameld bij 40.000 werkgevers wereldwijd, zijn de wervingsintenties in 30 van de 42 onderzochte landen wereldwijd en in 15 van de 23 landen in de EMEA-regio lager dan vorig jaar. »
De tewerkstellingsvooruitzichten zijn positief in de drie regio’s van het land, met een verwachte dynamischere wervingsactiviteit in Brussel (+32%), gevolgd door Vlaanderen (+26%) en Wallonië (+25%). Er wordt echter een vertraging van de aanwervingen verwacht in alle drie de regio’s ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Werkgevers in 7 van de 9 onderzochte sectoren in België verwachten hun personeelsbestand te vergroten tegen het einde van december 2024. Werkgevers in de sector van de Gezondheidszorg en Life Science rapporteren de sterkste aanwervingsplannen met een prognose op een recordniveau van +62%, waarbij meer dan 7 van de 10 ondervraagde werkgevers van plan zijn hun personeelsbestand tegen het einde van het jaar uit te breiden. De wervingsactiviteit zal ook bijzonder robuust zijn in de sector van Financiële activiteiten en Vastgoed (+55%), evenals in de sector van Transport, Logistiek en Automotive (+46%). De Nettotewerkstellingsprognoses in de sector Maakindustrie/Bouw/ Landbouw/visserij en in de sector van Consumptiegoederen/Diensten/ Horeca/ Retail liggen op hetzelfde niveau als het nationale gemiddelde (+27%). Daarentegen zijn de Tewerkstellings- vooruitzichten negatief in de sector van Energie (-3%) en in de sector van Telecommunicatie/Media/ Communicatiediensten (-28%).
Op het niveau van bedrijfssegmenten wordt verwacht dat de wervingsactiviteit het meest gunstig zal zijn in het segment van bedrijven met wereldwijd meer dan 5.000 werknemers (+51%), terwijl bedrijven met minder dan 10 werknemers de laagste en enige negatieve Nettotewerkstellingsprognose rapporteren (-9%). “Deze twee cijfers illustreren de drijvende rol van schaalgrootte op de huidige arbeidsmarkten, maar ook de kwetsbaarheid van kleine structuren in een economisch uitdagende omgeving zoals die we vandaag de dag kennen,” voegt Sébastien Delfosse toe.
De analyse van de resultaten van de enquête door ManpowerGroup, uitgevoerd onder meer dan 40.000 werkgevers wereldwijd, toont een afname van de Nettotewerkstellingsprognose op jaarbasis in 30 van de 42 onderzochte landen wereldwijd en in 15 van de 23 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika). De tewerkstellings-vooruitzichten blijven echter positief in alle onderzochte landen. De Nettotewerkstellingsprognose bedraagt +25%, een lichte stijging van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een daling van 5 punten ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. Werkgevers in India (+37%), Costa Rica (+36%) en de Verenigde Staten (+34%) tonen zich het meest optimistisch, terwijl hun tegenhangers in Israël (+8%) en Argentinië (+4%) het meest pessimistisch zijn.
Met een Nettotewerkstellingsprognose van +27% bevindt België zich 2 punten boven het wereldwijde gemiddelde (+25%) en 6 punten boven het gemiddelde van de EMEA-regio (+21%). Ons land staat op de vijfde plaats van de 21 Europese landen, achter Zwitserland (+32%), Ierland (+30%), Nederland (+30%) en het Verenigd Koninkrijk (+28%), maar voor landen zoals Frankrijk (+22%), Duitsland (+22%), Spanje (+20%), Italië (+19%), Polen (+15%), Zweden (+13%) en Tsjechië (+11%).
Elders in de wereld nemen de werkgelegenheidsvooruitzichten op jaarbasis af in de Verenigde Staten (+34%), Brazilië (+32%) en China (+27%), terwijl ze licht stijgen maar nog steeds op een zeer laag niveau blijven in Japan (+12%).
De resultaten van de volgende ManpowerGroup Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 10 december 2024 (1e kwartaal 2025).