Volgens de vandaag gepubliceerde ManpowerGroup jobbarometer verwachten Belgische werkgevers een positieve wervingsactiviteit in het eerste kwartaal van 2025. Uit de peiling, uitgevoerd in oktober bij 525 werkgevers door ManpowerGroup, blijkt dat 42% van de werkgevers verwacht hun personeelsbestand tegen eind maart 2025 uit te breiden, terwijl 14% een vermindering van hun personeelsbestand voorziet. 43% van de respondenten verwacht geen veranderingen. Na correctie voor seizoenschommelingen komt de Nettotewerkstellingsprognose(1) – het verschil tussen het percentage werkgevers dat verwacht personeel aan te werven en het percentage dat verwacht personeel te verminderen – uit op +28%.
Dit is een lichte stijging van 1 punt ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een daling van 5 punten ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hiermee scoort België 9 punten boven het gemiddelde in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) (+19%) en 3 punten boven het wereldwijde gemiddelde (+25%).
“Bij de start van 2025 verwachten Belgische werkgevers geen significante veranderingen in hun wervingstempo ondanks de aanhoudende onzekerheid,” zegt Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux.
“Zoals een recent rapport van de OESO(2) benadrukt, blijft onze economie opmerkelijk veerkrachtig, ondanks de afnemende groei, met name in de industriële sector. Dit verklaart waarom werkgevers een positieve Nettotewerkstellingsprognose rapporteren van +28%. Hoewel dit lager is dan in dezelfde periode vorig jaar (+33%), zijn er aanzienlijke verschillen in de dynamiek tussen de sectoren. In de nasleep van de herstructureringen van de afgelopen maanden blijven donkere wolken hangen boven de Maakindustrie, waar de laagste prognoses worden gemeld sinds het tweede kwartaal van 2023. Op lange termijn blijft de werkgelegenheid onder druk staan door een structureel tekort aan talent op de arbeidsmarkt, dat wordt versterkt door de vergrijzing van de bevolking.”
Werkgevers melden positieve Nettotewerkstellingsprognoses in alle drie Belgische regio’s: +30% in Vlaanderen, +28% in Brussel en +25% in Wallonië. Deze cijfers liggen echter 4 en 8 punten lager in Vlaanderen en Wallonië in vergelijking met dezelfde peridoee vorig jaar. In Brussel blijven ze stabiel.
Werkgevers in de 9 onderzochte sectoren in België verwachten een toename van het personeelsbestand tegen eind maart 2025. De verwachtingen zijn echter sterk uiteenlopend. Enerzijds zijn er zeer optimistische aanwervingsintenties in de sectoren Financiële activiteiten en Vastgoed (+53%), Energie (+44%) en Transport/Logistiek/Automotive (+40%). Anderzijds zijn de prognoses bijzonder zwak in de sector Maakindustrie/Bouw (+16%), een daling van 11 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en 18 punten lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In sectoren Consumentengoederen/Diensten/Horeca/Retail (+30%), Gezondheidszorg en Life Sciences (+30%) en IT (+29%) blijft de aanwervingsactiviteit naar verwachting sterk.
Werkgevers met 10 tot 49 werknemers melden de meest optimistische vooruitzichten (+39%), terwijl kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers een zeer pessimistische Nettotewerkstellingsprognose melden (+6%).
De analyse van de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door ManpowerGroup bij meer dan 40.000 werkgevers wereldwijd toont aan dat werkgevers zich hebben aangepast aan de huidige economische omstandigheden door een gematigde wervingsactiviteit te handhaven. De tewerkstellingsvooruitzichten zijn positief in 41 van de 42 ondervraagde landen, met uitzondering van Argentinië, waar de wervingsintenties negatief zijn (-1%).
De Nettotewerkstellingsprognose bedraagt +25%, hetzelfde als in het vorige kwartaal, en een lichte daling van 1 punt ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Werkgevers in India (+40%) en de Verenigde Staten (+34%) zijn het meest optimistisch. De werkgelegenheidsperspectieven blijven ook relatief gunstig in China (+29%).
Het wervingsklimaat is echter gespannener in de EMEA-regio, waar de Nettotewerkstellingsprognose blijft steken op +19%, een daling van 2 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en van 1 punt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De wervingsintenties zijn in 14 van de 23 landen op jaarbasis gedaald. Met een Nettotewerkstellingsprognose van +28% staat België op de derde plaats van de 21 Europese landen, achter Nederland en Zwitserland (beide +29%), op hetzelfde niveau als het Verenigd Koninkrijk (+28%), maar voor Duitsland (+24%), Frankrijk (+21%), Italië (+19%), Spanje (+17%), Polen (+15%), Oostenrijk en Roemenië (beide +10%).
De resultaten van de volgende ManpowerGroup Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 11 maart 2025 (2de kwartaal 2025).
(1) De Nettotewerkstellingsprognose wordt berekend door van het percentage werkgevers dat een toename van de totale tewerkstelling verwacht, het percentage af te trekken van de werkgevers die voor het volgende kwartaal een afname van de tewerkstelling in hun onderneming verwachten. Het gaat hierbij dus om het netto saldo van de tewerkstellingsprognoses, dat zowel positief als negatief kan zijn. De opmerkingen zijn gebaseerd op de seizoengecorrigeerde gegevens, wanneer deze beschikbaar zijn.
(2) OESO Economisch Rapport: België 2024
De ManpowerGroup Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten (ManpowerGroup Employment Outlook Survey – MEOS) voor het 1e kwartaal van 2025 werd in oktober 2024 uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 40.000 werkgevers (waarvan 530 in België) uit de openbare sector en de privésector in 42 landen en gebieden. Het doel is de rekruteringsplannen van bedrijven voor het volgende kwartaal te vergelijken met het vorige kwartaal. Alle respondenten hebben op dezelfde vraag geantwoord: “Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich het komende kwartaal – dus tot het einde van maart 2025 – ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?” Het is het enige onderzoek dat op dergelijke schaal de tewerkstellingsverwachtingen peilt. De enquête is uniek door haar omvang, doel, duur en inhoud. De ManpowerGroup Barometer loopt al 60 jaar. Het is een van de meest betrouwbare onderzoeken voor de meting van de tewerkstellingsgraad en geldt als een erkende economische indicator.