Volgens de vandaag gepubliceerde Jobbarometer van ManpowerGroup zal de activiteit op de Belgische arbeidsmarkt het komende kwartaal blijven toenemen. Van de 510 werkgevers die in juli werden bevraagd door ManpowerGroup, wil 45% hun personeelsbestand tegen eind december 2023 uitbreiden, terwijl 14% van plan is zijn personeelsbestand in te krimpen. 38% van de bevraagde werkgevers verwacht geen enkele verandering. Na een correctie van de seizoenvariaties bedraagt de Nettotewerkstellingsprognose (1) – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat verwacht personeel aan te werven en het percentage dat verwacht om het personeelsbestand in te krimpen – een bemoedigende +31%. Dit is een stijging van 8 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een lichte daling van 2 procentpunten ten opzichte van het 4de kwartaal van 2022.
“Onze enquêteresultaten voor het 4de kwartaal tonen voor het tweede opeenvolgende kwartaal een hernieuwd optimisme bij de werkgevers, ondanks de aanhoudende economische onzekerheden”, legt Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux, uit. “Deze opleving komt na een vertraging van de aanwervingen in de eerste helft van het jaar, die vooral te wijten was aan de stijgende loonkosten. Deze positieve trend kan ook verklaard worden door een uitstel van rekruteringsintenties voor vacatures die open blijven staan door een tekort aan talent en moeilijkheden om de juiste profielen te vinden. Nu het einde van het jaar nadert, blijven bedrijven zich richten op het rekruteren en behouden van het talent dat ze nodig hebben om groei te stimuleren in een arbeidsmarkt die onder druk blijft staan. Investeren in mensen – met een focus op bijscholing, omscholing, flexibiliteit en bedrijfscultuur – blijft de sleutel voor bedrijven om veerkracht en wendbaarheid op te bouwen voor de toekomst.”
Werkgevers uit de drie gewesten van het land kondigen positieve aanwervingsplannen aan voor het komende kwartaal. In Brussel zijn de werkgevers het meest optimistisch en melden ze de sterkste Nettotewerkstellingsprognose van het afgelopen jaar (+41%), een stijging met 18 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en op hetzelfde niveau van Q4 2022. In de andere twee regio’s zijn de werkgevers voorzichtiger, met een aanwervingsplan van +27%. Dit is goed voor een stijging van 5 procentpunten in Vlaanderen en een daling van 8 procentpunten in Wallonië in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Werkgevers in alle 9 onderzochte sectoren plannen hun personeelsbestand uit te breiden tussen nu en het einde van het jaar. In de energiesector (+48%) en de sector Gezondheidszorg/Biowetenschappen (+45%) verwachten werkgevers de grootste aanwervingsactiviteit. De vooruitzichten zijn ook zeer optimistisch in de sector Communicatiediensten (+38%), Financiën en Vastgoed (+35%) en Transport/Logistiek/Automobiel (+35%). In de sector Productie/Bouw/Landbouw/Visserij wordt een dynamische arbeidsmarkt verwacht (+30%). Werkgevers zijn daarentegen aanzienlijk voorzichtiger in de sector Openbare diensten/Onderwijs/Andere diensten (+25%), de sector Consumentengoederen/Diensten/Horeca/Retail (+17%) en de IT-sector (+17%).
Sinds het derde kwartaal van 2023 zijn de aanwervingsintenties in 6 van de 9 onderzochte sectoren gestegen en gedaald in drie andere sectoren. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2022 is het aanwervingsklimaat verbeterd in 4 van de 8 sectoren waarvoor we gegevens hebben, en verslechterd in 4 sectoren.
Volgens de enquête van ManpowerGroup is de Nettotewerkstellingsprognose positief in alle vier bevraagde bedrijfssegmenten: +20% voor micro-ondernemingen (<10 werknemers), +38% voor kleine ondernemingen (10-49 werknemers), +39% voor middelgrote ondernemingen (50-249 werknemers) en +29% voor grote ondernemingen (≥ 250 werknemers).
Wereldwijd zijn de aanwervingsintenties positief in alle 41 onderzochte landen en gebieden. De Nettotewerkstellingsprognose roeit naar +30% en blijft redelijk stabiel, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal (+1 punt) als van dezelfde periode vorig jaar. “Werkgevers over de hele wereld blijven veerkracht tonen in een economische omgeving die onzeker blijft,” analyseert Sébatien Delfosse. Meer specifiek is het vertrouwen van de werkgevers in 24 landen gestegen, in één land stabiel gebleven en in 16 andere landen gedaald ten opzichte van vorig jaar.
Werkgevers in Costa Ricca (+41%), Brazilië (+38%) en Zwitserland (+38%) hebben de meest optimistische aanwervingsplannen aangekondigd, terwijl de meest pessimistische prognoses te zien zijn in Argentinië (+11%), de Tsjechische Republiek (+11%) en Japan (+11%).
Met een Nettotewerkstellingsprognose van +31% ligt België 6 punten boven het Europese gemiddelde (+25%) en één punt boven het wereldwijde gemiddelde (+30%). België staat op de 7de plaats van de 24 landen in de EMEA-regio, achter Zwitserland (+38%), Nederland (+35%), Portugal (+35%), Finland (+33%) en Ierland (+33%), maar vóór het VK (+27%), Frankrijk (+26%), Duitsland (+22%), Italië (+19%), Spanje (+19%) en Polen (+17%)
In andere delen van de wereld ziet het aanwervingsklimaat voor het vierde kwartaal er gunstiger uit in India (+37%), de Verenigde Staten (+36%) en China (+35%), maar in Japan (+11%) ligt het cijfer veel lager.
De resultaten van de volgende ManpowerGroup Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 12 december 2023 (1e kwartaal 2024).
(1) De Nettotewerkstellingsprognose wordt berekend door van het percentage werkgevers dat een toename van de totale tewerkstelling verwacht, het percentage af te trekken van de werkgevers die voor het volgende kwartaal een afname van de tewerkstelling in hun onderneming verwachten. Het gaat hierbij dus om het netto saldo van de tewerkstellingsprognoses, dat zowel positief als negatief kan zijn. De opmerkingen zijn gebaseerd op de seizoengecorrigeerde gegevens, wanneer deze beschikbaar zijn.